Ga naar hoofdinhoud

‘We moeten het allemaal samen doen’

Een hoop blije gezichten en een alom aanwezig gevoel van saamhorigheid: de eerste uitreiking van de 010 Inclusief Award werd een middag die menigeen lang bij zal blijven. De Traineeship Diversiteit van Unique (categorie Groot Bedrijf) en de Rotterdam Recruitment Agency van Heilige Boontjes (categorie mkb) waren uiteindelijk de grote winnaars in Rotterdam.

Een half uur voordat het programma begon, zat een deel van de genomineerden bij elkaar, achterin de zaal in het hoofdkantoor van Unilever waar de uitreiking zou plaatsvinden. De sfeer onderling was gemoedelijk. Men vroeg zich hardop af hoeveel bezoekers zouden komen opdagen. Je wist het immers maar nooit, met de situatie rond het coronavirus in het achterhoofd.

Naarmate het moment suprême dichterbij kwam in de uiteindelijk bijna tot de nok toe gevulde zaal, begonnen de zenuwen te gieren, gaf Marjolein Borsboom van Unique later toe. Toen de project- en contractmanager het podium op mocht om de Award op te halen, deed ze dat met een grote glimlach op haar gezicht. ‘Het is de kers op de taart’, zei ze tijdens het naborrelen. ‘We zitten al best wel lang bij het netwerk en zijn al zeker zeven jaar als lid bezig met diversiteit en inclusie. Dat we hebben gewonnen is gaaf, onwijs gaaf.’

 

Impact

Unique won de 010 Inclusief Award, een prijs voor vernieuwende acties op het gebied van diversiteit en inclusie op de werkvloer, voor het Traineeship Diversiteit. Samen met Global People had het uitzendbureau een project opgezet waarin recruiters met een multiculturele achtergrond werden opgeleid. De jury verkoos de activiteit van Unique boven de activiteiten van concurrenten Unilever en Politie eenheid Rotterdam. De impact van het project gaf de doorslag. ‘We waren heel erg onder de indruk dat jullie 400 mensen aan werk hebben geholpen’, zei jurylid Mourad El Moussati (Connector Equality R’damse Nieuwe) hierover.

Het was onderdeel van de apotheose van een middag vol hoogtepunten, die werd geleid door Gyzlene Kramer – Zeroual. Een van die hoogtepunten was het dansintermezzo door studenten van het Albeda, de school waarvoor Kramer – Zeroual in het dagelijks leven programmamanager is. In het acht minuten durende spektakel kwamen zowel zeer sierlijke als krachtige dansstijlen aan bod. Het publiek uitte zijn waardering met een staande ovatie.

Power

Voorafgaand hieraan begon het programma met een openingsgesprek met een afgevaardigde namens Unilever en de introductie van juryleden El Moussati, Alice Odé (projectleider SER Diversiteit in Bedrijf) en Jaco Dagevos (Bijzonder Hoogleraar Erasmus School of Social and Behavioural Sciences). Daarna was het tijd voor de beoordeling van de live pitches van de genomineerden. Van tevoren hadden zij al punten gekregen op basis van hun inzendingen, maar de scores lagen dusdanig dicht bij elkaar dat de pitches waarschijnlijk de doorslag zouden geven. Onder de beoordelingscriteria vielen onder meer de impact en de energie van de projecten. ‘Er moet power achter zitten’, aldus Dagevos. ‘Als dat het geval is, kan je het altijd laten slagen.’

Iedere genomineerde kreeg maximaal drie minuten voor de pitch aan het publiek, een tijdslimiet die strikt werd aangehouden door Kramer – Zeroual. Rodney van den Hengel, medeoprichter van Heilige Boontjes, deed het in de helft van de tijd, maar het applaus was er niet minder om. Zijn verhaal bleek uiteindelijk dusdanig bij de jury binnen te komen dat het Rotterdam Recruitment Agency van Heilige Boontjes werd bekroond met de 010 Inclusief Award voor het mkb.

 

Sleutel tot succes

Jurylid Jaco Dagevos sloeg aan op een gezegde dat Van den Hengel in zijn pitch had gebruikt, iets dat hij naar eigen zeggen nooit meer zou vergeten: ‘Beoordeel nooit een boek op zijn kaft’. Dagevos: ‘Jullie kijken naar wat iemand kan en wil. En dat is de sleutel tot succes.’

Van den Hengel was vol lof voor zijn medegenomineerden. ‘De andere projecten waren ook heel mooi’, aldus Van den Hengel. ‘Ik gunde hun het ook heel erg.’ Naast de activiteit van de Heilige Boontjes waren de activiteiten van  Museum Boijmans Van Beuningen en uitzendbureau Mainjobs genomineerd in deze categorie.

Voordat hij verdere felicitaties in ontvangst nam en de middag tot een eind kwam, wilde Van den Hengel vooral de nadruk leggen op een boodschap die meermalen was gehoord tijdens de bijeenkomst. ‘We moeten het allemaal samen doen’, hadden zowel bezoekers, als sprekers en genomineerden gezegd. ‘Niemand kan dit alleen.’

 

Fotograaf: Nanning Barendz

 

Bij de volgende 010 Inclusief bijeenkomst aanwezig zijn? Schrijf je hier in!

Back To Top