
Bij 010 Inclusief zetten we onze netwerkleden graag in het zonnetje! We blijven jullie verbinden, ondersteunen en inspireren op het gebied van diversiteit en inclusie. Vandaag zetten we ons netwerk lid Rotterdam Sportsupport in de spotlight.
Ontdek meer over Rotterdam Sportsupport
Samen met de ruim 350 Rotterdamse verenigingen zorgt Rotterdam Sportsupport ervoor dat iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen. Ze helpen clubs om, nu én in de toekomst, het verschil te maken voor Rotterdammers.
Wanneer en waarom is jullie organisatie begonnen met Diversiteit & Inclusie (D&I)?
In 2022 hebben we, met hulp van 010 Inclusief, een plan van aanpak opgesteld om meer diversiteit binnen ons personeelsbestand te realiseren. We vinden het belangrijk dat ons team een afspiegeling is van de samenleving en van de mensen voor wie we werken. Een diverse organisatie maakt ons niet alleen creatiever en innovatiever, maar verhoogt ook de kwaliteit van onze dienstverlening.
In 2024 hebben we ons specifiek gericht op culturele diversiteit, en in mindere mate op leeftijdsdiversiteit. Daarnaast besteden we aandacht aan teamontwikkeling, inclusieve externe communicatie en de toegankelijkheid van onze organisatie voor mensen met een beperking.
Wat hebben jullie tot nu toe gedaan om meer diversiteit en inclusie te krijgen?
Inclusie zit in het DNA van Rotterdam Sportsupport. Het is opgenomen in onze gedragscode en vormt een essentieel onderdeel van onze organisatiecultuur. We nemen actief deel aan informatiesessies en lezingen over D&I en hebben interne gespreksrondes georganiseerd. Hierdoor hebben we het bewustzijn binnen ons team vergroot en de groep medewerkers die zich inzet voor D&I verbreed.
Daarnaast hebben we diversiteit structureel opgenomen in ons wervings- en selectieproces en ons beleid hierop aangepast. De volgende stappen zijn:
- Een externe blik op ons wervings- en selectieproces, om te toetsen of onze aanpak objectief en inclusief is.
- Het trainen van keypersonen in het selectieproces om hen bewuster te maken van onbewuste vooroordelen.
- Het opnemen van inclusiviteitscriteria in functieprofielen.
Wat was het meest succesvolle of inspirerende wat jullie gedaan hebben op gebied van D&I en waarom werkte dit zo goed?
Diversiteit en inclusie zijn bij Rotterdam Sportsupport een duurzaam en geleidelijk proces. We zetten weloverwogen kleine stappen, zodat inclusie door de hele organisatie verweven raakt – van P&O en programmamanagers tot de organisatie van een personeels-BBQ. Concrete resultaten:
- In elke vacaturetekst is standaard een inclusieve tekstregel opgenomen.
- In het wervings- en selectieproces is een diversiteitscheck geïntegreerd.
- Projectleiders denken zelfstandig na over diversiteit binnen hun team, waardoor minder externe aansturing nodig is.
- We maken gedrag bespreekbaar en grijpen in bij situaties waarin inclusiviteit ontbreekt.
- Tijdens een personeelsdag organiseerden we een impactvolle sessie over sociale veiligheid.
Misschien wel het meest zichtbare resultaat is onze campagne Omarm Rotterdam waarin we ‘aanvoerders’ uitlichten die actief bijdragen aan diversiteit en inclusie in de Rotterdamse sport. Lees meer
Wat vinden jullie nu nog moeilijk (knelpunt of uitdaging) en hoe gaan jullie hier mee om?
Onze grootste uitdaging is het bereiken van nieuwe talentpools buiten de bekende wervingskanalen. Hoe vinden we de mensen die we nu nog niet of nauwelijks bereiken? Daarnaast blijft objectieve selectie een aandachtspunt. Hoe zorgen we ervoor dat collega’s die sollicitatiegesprekken voeren zich bewust zijn van onbewuste vooroordelen? We gaan eraan werken door hen te trainen en concrete tools aan te reiken om dit te verbeteren.
Wat zijn jullie tips voor andere werkgevers die meer diversiteit en inclusie willen?
- Maak D&I een gedeelde verantwoordelijkheid. Het mag niet afhangen van één persoon; zorg ervoor dat in alle acties iemand met een D&I-bril meekijkt.
- Dwing het niet af. Diversiteit en inclusie moet organisch groeien binnen de organisatie.
Het werkt niet om het simpelweg op te leggen.
- Zorg voor volledige support vanuit het topmanagement. Zonder betrokkenheid van de leiding is structurele verandering moeilijk.
- Begin met laagdrempelige gesprekken. Dit helpt om inzicht te krijgen in wie er openstaat voor verandering en hoe je gezamenlijk stappen kunt zetten.