Ga naar hoofdinhoud

Afbeelding: Bij de inclusieve audiotour zijn afgietsel van verschillende tanden te voelen. (Het Natuurhistorisch) 

Bij 010 Inclusief zetten we onze netwerkleden in het zonnetje! ☀️ We blijven jullie verbinden, ondersteunen en inspireren op het gebied van diversiteit en inclusie. Elke twee weken delen wij het verhaal van een van onze netwerk leden, houd onze Website en LinkedIn dus goed in de gaten! 

Ontdek meer over Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam 

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een toegankelijk museum, gelegen in het hart van de stad, dat zijn rijke collectie en kennis deelt over stadsnatuur, natuurhistorie en het geologische verleden. Bezoekers kunnen genieten van educatie, tentoonstellingen en diverse activiteiten die de verbazingwekkende natuur verkennen. 

Wanneer en waarom is jullie bedrijf/organisatie begonnen met Diversiteit & Inclusie (D&I)? 

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam streeft naar een inclusief aanbod en een zo breed mogelijk bereik. Een museum waar elke bezoeker zijn leefwereld herkent en waarmee we bijdragen aan een inclusieve culturele sector. Gelijkwaardige toegang voor werknemers, partners en makers. Een museum waar iedereen zich vertegenwoordigd voelt. Het thema natuur werpt immers geen drempels op – natuur is overal en van iedereen, waar of wie je ook bent. Om dit doel te bereiken heeft Het Natuurhistorisch Museum op 1 december 2021 een medewerker aangesteld in de functie kwartiermaker diversiteit en inclusie, waarmee het onderwerp vaker op de agenda stond en verschillende inclusieve activiteiten opgezet of bestaande activiteiten verder uitgewerkt zijn.   

Wat hebben jullie tot nu toe gedaan om meer diversiteit en inclusie te krijgen? 

  • Publiek: We hebben ons aanbod uitgebreid door het aanbieden van rondleidingen in gebarentaal, voor mensen met een visuele beperking, dementievriendelijke rondleidingen en prikkelarme openstellingen. Verder zijn in het museum en aan de website aanpassingen gedaan voor betere fysieke en digitale toegankelijkheid. Het museum is aangesloten bij de Hidden Disabilities Sunflower en de picto-museumkaart is gratis te leen in het museum. 
  • Programma: We organiseerden de tentoonstellingen Trots – bloemen en de LHBTQIA+ gemeenschap, en Het beest in ons, waarin 25 dieren een prikkelend verhaal ‘vertelden’ over een actuele uitdaging in de mensenwereld, zoals integratie, vrije seks, racisme, mannelijke zwangerschap, genderfluïditeit en ouderdom. 
  • Personeel: Rondleiders en baliemedewerkers hebben trainingen gevolgd om bezoekers met speciale behoeften te ontvangen. 
  • Partners: We zijn van start gegaan met De Nestbouwers, een innoverende groep jongvolwassenen die zich durft uit te spreken, de museumstaf aanvult en het museumpubliek verrast. Met partners als Team Toekomst is gewerkt aan financiële toegankelijkheid, bijvoorbeeld door het weggeven van kinderfeestjes. 

Wat was het meest succesvolle of inspirerende wat jullie gedaan hebben op gebied van D&I en waarom werkte dit zo goed? 

De tentoonstelling “Het beest in ons” was een groot succes door de participatie van Rotterdammers, die dierenmonologen inspraken. De diversiteit en actualiteit aan onderwerpen droegen ook bij aan het succes, temeer omdat duidelijk werd dat veel van de thema’s ook spelen in de dierenwereld en dat hun gedrag ons iets leert of inspireert. Want veel van wat wij als menselijke eigenschappen beschouwen, is ook dieren niet vreemd. 

Wat vinden jullie nu nog moeilijk (knelpunt of uitdaging) en hoe gaan jullie hier mee om? 

Het is een uitdaging om, zeker met beperkte middelen, het museum voor alle verschillende doelgroepen goed toegankelijk te maken, omdat iedereen weer andere wensen heeft aan verlichting, taalgebruik, prikkelgevoeligheid, etc. We proberen hier zo goed mogelijk een middenweg in de vinden. Ook bereiken we nog niet alle Rotterdamse doelgroepen. Met diverse programmering, gerichte promotie en ook het betrekken van jongeren, hopen we steeds beter iedereen te bereiken. Door het kleine team en beperkte verloop, is ook de diversiteit onder personeel nog beperkt.   

Wat zijn jullie tips voor andere werkgevers die meer diversiteit en inclusie willen? 

Het is heel fijn collega’s te hebben die diversiteit en inclusie expliciet in hun takenpakket hebben. Zij kunnen de ontwikkelingen in de gaten houden, zich aansluiten bij verschillende netwerken, collega’s informeren, zorgen dat kennis op peil blijft en wordt betrokken om bij nieuwe projecten diversiteit en inclusie te bewaken. Deze collega’s kunnen er zorg voor dragen dat iedereen scherp is op diversiteit en inclusie in hun projecten. 

Contact 

Wil je meer weten of een kennismaking inplannen? Neem dan contact op via 010inclusief@ser.nl.  

Wil jouw bedrijf zich ook aansluiten bij het netwerk van 010 Inclusief en aan de slag gaan met diversiteit en inclusie? Klik dan hier.   

 

Back To Top