Ga naar hoofdinhoud
Foto: Kevin de Blok tijdens zijn werkzaamheden als assistent monteur Gas.

Het Service Team Operations (STO) binnen Stedin is in 2019 opgericht met het doel om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot assistent-monteur.

Elk jaar starten drie groepen van acht à negen leerlingen. Het opleidingstraject is opgedeeld in drie ‘levels’, of niveaus. In level één ligt de nadruk op werknemersvaardigheden en het behalen van de eerste veiligheidscertificaten. Deelnemers werken in kleine groepen met eigen werkbegeleiders die ook de lessen verzorgen en aangepast lesmateriaal gebruiken. Ze helpen op een Stedin locatie, bijvoorbeeld met de verwerking van retour gekomen meters of zetten prefab kasten in elkaar.

Als de veiligheidscertificaten behaald zijn, stromen deelnemers door naar level twee en gaan ze de straat op. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het opknappen van het straatwerk bij de gas- en elektriciteitsstations, voeren veiligheidsinspecties uit of werken mee in een project.

In level drie kunnen ze aan de slag in de uitvoerende teams van Stedin. Dat gebeurt de eerste periode op basis van stages in verschillende teams. Zo leert de deelnemer welk werk het beste bij diegene past.

Na level drie stromen deelnemers definitief uit naar een van de uitvoerende teams van Stedin en gaan ze als volwaardig teamlid aan de slag. Doorleren tot allround monteur is vanaf dan een mogelijkheid. Inmiddels zijn de eerste diploma’s op MBO niveau 2 behaald en momenteel volgen maar liefst 26 deelnemers een BBL opleiding tot monteur op niveau 2/3 via de Stedin Bedrijfsschool. Bij de start van het STO was dit niet voorzien, maar nu leert bijna de helft van de leerlingen door.

De groep leerlingen is divers in allerlei opzichten; er is culturele diversiteit, variatie in leeftijd én in geslacht. Vorig jaar is er een groep gestart met alleen maar vrouwelijke deelnemers. Dit was een extra uitdaging, omdat bij de functie van monteur bijna altijd gedacht wordt aan mannen. Maar de deelnemers hebben bewezen dat het werk ook geschikt is voor vrouwen. Stedin werkt hierdoor nu ook met hun leverancier van veiligheidskleding aan een damescollectie.

Voor het opleidingstraject binnen het Service Team Operations is Stedin genomineerd voor de 010 Inclusief Award 2023 in de categorie groot bedrijf.

Back To Top