Ga naar hoofdinhoud

Theater Babel Rotterdam is een culturele instelling die de toegankelijkheid van kunst niet beperkt tot het bevorderen van rolstoeltoegankelijkheid en gehoorondersteuning. Babel gaat verder en maakt theater op een manier waarbij iedereen vanuit eigen kracht kunnen en ideeën mee-maker is. Babel verbeeldt in zijn productie hoe een oprecht inclusieve samenleving eruit zou kunnen zien en hoe deze functioneert. Zo komen professionele theaterproducties tot stand die echt werkt maken van inclusie van het publiek, op de werkvloer, in onderwerpkeuze en artistieke uitdrukkingsvorm.

Het vaste gezelschap van Babel bestaat uit 24 acteur met een beperking, aangevuld met gastspelers zonder een beperking. Door deze samenstelling zijn de werkprocessen anders dan bij reguliere gezelschappen. Om dat te faciliteren heeft Babel een samenwerking met Stichting Pameijer. Leerwerkcoaches van Stichting Pameijer spelen bij Babel mee in de producties, zij aan zij met de spelers. Zo is er meer persoonlijke aandacht en coaching op sociaal-maatschappelijk vlak. De regisseurs en trainers doen dit op artistiek niveau en op het gebied van professionalisering.

Er bestaat helaas nog geen kunstvakopleiding voor mensen met een beperking. Bij Babel kunnen mensen voor wie het een uitdaging is zich te ontwikkelen bij reguliere gezelschappen of opleidingen opgeleid worden tot maker. Alle spelers krijgen dagelijks theaterlessen en trainingen van het team van Babel maar ook van getalenteerde (nieuwe) makers die Rotterdam rijk is. Deze (nieuwe) makers krijgen andersom de kans om producties te maken met de spelers van Babel. Zo groeit de kennis van Babels inclusieve werkwijze en het gevoel van noodzaak om naar andere meer inclusieve werkvormen te kijken.

Omdat Theater Babel theater maken toegankelijk maakt voor iedereen zijn zij genomineerd voor de 010 Inclusief Award.

Back To Top