skip to Main Content

Dag van de Antropologie, 18 mei 2018
Museum voor Volkenkunde, Leiden

Diversiteit is een van de buzzwords van onze tijd. Diversiteitsbeleid staat overal op de agenda. Gemeenten en organisaties willen diverser worden en proberen dit op allerlei manieren uit te denken en in te voeren. Denk bijvoorbeeld aan : integraal diversiteitsbeleid. En doelgroepenbeleid. De vraag naar diversiteitsprofessionals lijkt toe te nemen, maar kan het aanstellen van een diversiteitsmanager het diversiteitsdenken binnen organisaties borgen? Tegelijkertijd ontmoet het idee diversiteit weerstand en kritiek. Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak om te diversifiëren.
Wat voor diversiteit willen we en waarom? Is diversiteit een vanzelfsprekend ideaal met het oog op een samenleving met meer gelijkheid of is een kritische blik wenselijk?
Dit was de stelling waarvoor Anneke Mosman (Woonstad) en ik Marjolein Borsboom (Unique) waren uitgenodigd. Wij hebben deelgenomen in een panel van 7 experts waar dit thema uitgebreid werd besproken tijdens de dag van de Antropologie. De aanwezigen in de zaal waren o.a. Studenten Antropologie die konden inhaken op de discussie maar ook hun vragen konden stellen vanuit hun eigen onderzoek. Een zeer innoverende middag met veel stellingen, discussies e.d. Maar waar we wel achter zijn gekomen is dat er geen eenduidig antwoord is op bovenstaande stellingen. Na 1,5 uur nog een afsluiting met een borrel, Een mooie en leerzame middag.

Je zult denken hoe komt een projectmanager van een uitzendbureau terecht op een dag van de Antropologie? Dat zal ik je vertellen. Via 010inclusief ben ik benaderd door Anneke Mosman of ik hieraan wilde deelnemen als Intermediair. Zo zie je maar weer wat netwerken je brengt. In eerste instantie staat Antropologie ver van mij af, maar dat was ook de reden dat ik ja heb gezegd. Buiten mijn comfortzone deelnemen als panellid aan een onderwerp wat mij op het lijf is geschreven. Immers een Inclusieve arbeidsmarkt , daar sta ik als mens absoluut voor. Vanuit mijn rol bij Unique merk ik dat kandidaten met een lange afstand tot de arbeidsmarkt of met multi problematiek ook moeilijk aan een baan komen. Als Unique zijnde hebben wij hier diverse mooi programma’s voor om deze werkzoekende weer op weg te helpen. Als dit dan lukt ben ik niet alleen vanwege commercieel oogpunt blij, maar vooral als mens! Mede omdat ik in mijn vrije tijd veel omga met jonge mensen met een extra uitdaging. Op de manege werken we altijd met paarden en hebben we veel activiteiten. We komen altijd tot prachtige projecten en hebben veel lol met elkaar, zeker omdat we allemaal zo ontzettend verschillend zijn. Wij zeggen altijd benut waar je goed in bent en benut elkaar kwaliteiten. Dat is waar het voor mij omgaat. Heb lol en plezier in je werk en als je alleen maar met de dezelfde mensen omgaat ontwikkel je jezelf ook niet . (M. Borsboom-Heijblom: Unique Uitzendbureau)

Back To Top