Ga naar hoofdinhoud

Kan jij jezelf zijn op de werkvloer? Deze vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst van 010 Inclusief op 7 oktober. In Venture Café Rotterdam presenteerden verschillende sprekers hun ervaringen over jezelf zijn op de werkvloer en gingen de deelnemers over dit onderwerp met elkaar in gesprek.

‘Veel innovatie en vernieuwing zit in het ontmoeten van mensen die je in het normale leven helemaal niet zou ontmoeten.’
     – Anoesjka Imambaks, directeur Venture Café Rotterdam

De bijeenkomst werd gehost door Venture Café, een co-working plek die 24 uur per dag open is en verschillende bedrijven en zelfstandigen huisvest. Iedere donderdag wordt hier ‘Thursday Gatherings’ gehouden, waar studenten, ondernemers en starters elkaar ontmoeten.

Talent zichtbaar maken
‘Bij Deloitte wordt assertiviteit beloond. Dat conflicteert met wat ik heb geleerd: assertiviteit wordt in de Surinaamse en Hindoestaanse cultuur geassocieerd met brutaal en onbeschoft,’ vertelt Ashna Sewdien, senior manager bij Deloitte.

Op de foto: Asnha Sewdien & Oltjon Muhametaj van Deloitte

Ashna Sewdien (senior manager), en Oltjon Muhametaj (manager), beiden werkzaam bij accountantskantoor Deloitte, spraken over het Amerikaanse onderzoek dat hun werkgever heeft gedaan over ‘Uncovering Talent’. Dit onderzoek gaat erover dat werknemers met een andere achtergrond dan de meerderheid op de werkvloer die een aantal mechanismes toepassen om niet geassocieerd te worden met bepaalde stereotypen. Dat aanpassen gaat eigenlijk heel automatisch en vindt onbewust plaats. Beiden hadden veel ‘aha’-momenten tijdens het lezen van het onderzoek. Ashna vertelde over haar ervaring met haar manager, die op een gegeven moment vroeg naar welke muziek ze aan het luisteren was. Op dat moment was dat een hindoestaans nummer en eigenlijk had ze dat liever willen verbergen. Toen hij juist positief reageerde, maakte dat veel indruk op haar. Daarnaast vertelde Oltjon dat hij het tijdens gesprekken met collega’s liever niet over zijn hobby kickboksen had, omdat kickboksen niet binnen het plaatje van een sport zou passen. Door zijn hobby juist wél ter sprake te brengen, kon hij rekenen op positieve reacties.  Uitdagingen liggen volgens Ashna en Oltjon met name in cultuur en opvoeding versus gebruiken op de werkvloer. Assertiviteit is bijvoorbeeld in bepaalde culturen een teken van brutaliteit, maar op de werkvloer in Nederland vaak een belangrijke competentie die bijdraagt aan je zakelijke succes. En dus is het belangrijk die competentie te ontwikkelen. Daarnaast zien Ashna en Oltjon dat taal een belangrijke factor is. Mensen die het Nederlands goed beheersen komen vaak intelligenter over. Maar eigenlijk is de inhoud, dat wat je kan, veel belangrijker. Ook interesses en hobby’s zijn belangrijke onderwerpen waar werknemers niet altijd open over durven zijn. Daarover gaven de sprekers de volgende tips:

1) Stel vragen als je iets niet begrijpt
2) Wees je bewust van je vooroordelen
3) Probeer iemand ‘echt’ te leren kennen
4) Coach talenten gericht op bepaalde eigenschappen die essentieel zijn voor de organisatie, zoals assertiviteit en zichtbaarheid
5) Pas je leiderschapsstijl aan op verschillende personen

De kracht van verhalen
‘Met een verhaal kun je een hele historie vertellen.’
– Birol Ona, docent Opleiding HBO Rechten bij InHolland en lid van het lectoraat Diversiteitsvraagstukken

Op de foto: Birol Ona, Hogeschool InHolland

Birol Ona kwam met zijn ouders vanuit Turkije in Rotterdam terecht en groeide op in Spangen, destijds een achterstandswijk. Op de basisschool zei zijn meester tegen hem: ‘Jij kan maar beter monteur worden.’ Uiteindelijk is hij rechten gaan studeren. Zijn eerste dagen op de Universiteit Leiden waren voor hem een cultuurschok. Na zijn studie verhuisde hij dan ook weer terug naar zijn geliefde Rotterdam en ging werken bij InHolland. Twintig jaar geleden werd bij InHolland diversiteit op de kaart gezet. Vanwege zijn achtergrond kwam hij in de werkgroep diversiteit terecht. Het stellen van vragen was belangrijk, wat dit zette aan tot het vertellen van verhalen die weer een hele historie bevatten. InHolland heeft inmiddels een trainingsmodel gemaakt dat ingaat op de kleine persoonlijke verhalen waardoor je tot diepere lagen komt qua connecties.

Dialooggesprekken
Het interactieve gedeelte van de bijeenkomst op 7 oktober stond onder leiding van Anti Discriminatiebureau RADAR en vond plaats in de vorm van dialoogtafels. Aan vier tafels met ieder tien deelnemers kwamen vragen aan de orde als: ‘Wanneer kan jij niet jezelf zijn op de werkvloer?’ en  ‘Wat zijn tips om jezelf meer te laten zien?’ De belangrijkste uitkomsten waren: ga een dialoog aan, stel voorzieningen zoals gebedsruimtes beschikbaar en bied trainingen aan.

Dialooggesprekken o.l.v. Antidiscriminatiebureau RADAR

Netwerk Café
Na afloop van de bijeenkomst was er ruimte om elkaar te ontmoeten en te netwerken. Daarbij werd in Venture Café aangesloten bij de bezoekers van de ‘Thursday Gathering’. Meer informatie over Venture Café kun je hier vinden.

Back To Top