skip to Main Content

Tijdens de ontbijtsessie van 010inclusief op 19 november ontvingen we Marina Lacroix en Peter Franx van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Tijdens een inspirerende presentatie vertelden zij over hoe onbewuste vooroordelen in de weg kunnen staan om geschikte werknemers te vinden.

Marina en Peter lieten zien hoe je met behulp van nudges (kleine interventies) meer objectiviteit aan kunt brengen in werving en selectie. Namelijk door je brein te helpen focussen op de relevante informatie.

Wat is nudging
Nudging gaat over een duwtje in de goede richting geven door de goede keuze makkelijker en aantrekkelijker te maken. Het is een gedragspsychologische motivatietechniek waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen. Het klassieke voorbeeld is het plaatsen van een nepvlieg op urinoirs zodat mannen niet meer naast de pot plassen.

Duik er dieper in
Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Marina en Peter en wil je meer weten over onbewuste vooroordelen en nudging?

  • Lees dan de handleidingen van de nudges.
  • En het Delphi onderzoek: het volledige onderzoek naar de wetenschappelijke consensus over wat werkt tegen arbeidsmarktdiscriminatie in werving en selectie.
  • En kijk tot slot dit korte filmpje waarin wetenschappers toelichten wat ze met objectiveren van selectie bedoelen.

 

Back To Top