Dé 50-plusser bestaat niet!

 In Artikelen

Volgens de Volkskrant zien 55-plussers het niet zitten zichzelf om te scholen of van baan te veranderen. Uit onderzoek in opdracht van FLOW blijkt iets anders: dé 50-plusser bestaat helemaal niet! Niet de leeftijd is belangrijk maar duurzame inzetbaarheid van medewerkers in het algemeen.

Onlangs publiceerde de Volkskrant de resultaten van een onderzoek onder 55-plussers. Belangrijkste conclusie: de meeste oudere werknemers zien het niet zitten om zichzelf nog om te scholen of van baan te veranderen om inzetbaar te blijven totdat zij met pensioen gaan. In opdracht van FLOW is ook net onderzoek gedaan naar de motivatie van 50-plussers bij woningcorporaties. De resultaten staan in het onderzoeksrapport 50-plussers aan zet!

De 50-plusser bestaat niet!

Uit het onderzoek blijkt dat mensen verschillend zijn. Er is geen ‘gemiddelde 50-plusser’. Het advies is dan ook om te kijken naar wat mensen nodig hebben en niet naar hun leeftijd. De onderzoekers zijn grofweg drie typen mensen tegengekomen. Zij zitten verschillend in hun werk en hebben andere behoeften. Dat zit niet in leeftijd maar in andere zaken.
• de initiatiefnemer: zoekt nieuwe dingen
• de veranderaar: houdt van afwisseling op het werk
• de volger: houdt niet zo van verandering (houdt meer van stabiliteit).

Leren
Dé 50-plusser bestaat niet en verschilt dus eigenlijk niet van werknemers uit andere leeftijdsgroepen. Vaak wordt de denkfout gemaakt (zo ook in de Volkskrant) dat ontwikkelen gelijk staat aan het volgen van opleidingen, terwijl 70 procent wordt geleerd on the job. De geïnterviewden in het onderzoek zeggen allemaal te leren. Maar leren is niet het enige onderscheidende criterium voor duurzame inzetbaarheid. Echte aandacht van de leidinggevende is ook een belangrijke voorspeller voor inzetbaarheid. En dat hangt samen met het klimaat in de organisatie. Wanneer binnen de organisatie oog is voor de toegevoegde waarde van de oudere medewerker, dan komen kwaliteiten in beeld zoals werkervaring, relativeringsvermogen, respect afdwingend en verbindend. Waardering daarvoor bevordert de duurzame inzetbaarheid.

Gids voor duurzaam inzetbare medewerkers
Maak als leidinggevende dus werk van duurzame inzetbaarheid, waarbij je werknemers niet indeelt op leeftijd. Wil je met duurzame inzetbaarheid aan de slag? De Gids voor duurzaam inzetbare medewerkers is hiervoor een prima handvat. De gids bevat onder meer een scan voor je organisatie en veel tips.

Ook kun je je aanmelden voor de gratis training Strategische personeelsplanning. Deze training is bedoeld voor procesbegeleiders die bezig zijn met de strategische personeelsplanning binnen hun corporatie of hiermee aan de slag willen. De training begint al binnenkort, dus meld je snel aan.

Naar rapport 50-plussers aan zet!

Naar Gids voor duurzaam inzetbare medewerkers

*Dit artikel komt van de website van FLOW. Lees meer

 

Recommended Posts